Sosy i dressingi


Dressingi i sosy na bazie oleju lnianego i twarogu będące podstawą diety ubogacają jej wartości żywieniowe poprzez zwiększenie wartości odżywczej surowego jedzenia podawanego w diecie w godzinach południowych przed obiadem. Istotne jest również urozmaicenie smakowe spożywanych posiłków.

Dressing podstawowy

Składniki:

- 3-4 łyżki oleju lnianego

- sok z połówki cytryny

- pół łyżeczki miodu

- pół łyżeczki musztardy Dijon

- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:


Do oleju dodać miód, musztardę, sól, pieprz i mocno roztrzepać trzepaczką do sosów. Na końcu dodoać sok z cytryny i ponownie mocno wymieszać. Jest to podstawowy sos do sałat.

 

Dressing do sałatek z serem

Składniki:

- 2-3 łyżki oleju lnianego

- 2-3 łyżki kefiru lub jogurtu, mleka

- 2 łyżki twarogu

- pół łyżki soku z cytryny

- pół łyżeczki musztardy

- sól, pieprz do smaku

- zioła do smaku: natka pietruszka, koperek, majeranek, bazylia (wszelkie dodatki występujące sezonowo)

Wykonanie:

Do oleju dodajemy kefir, przyprawy, cytrynę, musztardę, sól, pieprz i dokładnie miksujemy. Dokładamy ser i zioła i ponownie miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.

 

Dressing bananowy

Składniki:

- 2-3 łyżki oleju lnianego

- 2-3 łyżki kefiru lub jogurtu, mleka

- 2 łyżki twarogu

- pół łyżki soku z cytryny

- pół łyżeczki musztardy

- sól, pieprz do smaku

- pół banana

- łyżeczka miodu

Wykonanie:

Do oleju dodajemy kefir, cytrynę, miód, musztardę, sól, pieprz i dokładnie miksujemy. Dokładamy ser i banana i ponownie miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.