Oleolux

Bardzo popularny tłuszcz stosowany w żywieniu dr Budwig. Składa się z oleju kokosowego połączonego z olejem lnianym wraz z dodatkami w postaci cebuli i czosnku. Zastępuje masło i może być stosowany do smarowania chleba. Jest również świetnym dodatkiem do warzyw, kasz i zup. Z zasady nie powinien być podgrzewany dłużej niż 1 minutę, ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych występujących w oleju lnianym. Olej kokosowy zawiera do 90% nasyconych kwasów tłuszczowych w dobrej konfiguracji przez co zwiększa odporność Oleluxu na temperaturę. Podobnie też działają przyprawy dodane do potraw zwiększając stabilność oksydacyjną całego tłuszczu. Pomimo tego najczęściej stosować Oleolux do już ugotowanych potraw.

Składniki:

- 250g oleju kokosowego

- 125ml oleju lnianego

- 1 cebula

- 10 ząbków czosnku

Wykonanie:

Obrać czosnek i cebulę. Cebulę przekroić na 2 połówki. Czosnek poprzekrawać na mniejsze części. Tłuszcz kokosowy rozgrzać do około 100 stopni i podsmażyć w nim 2 połówki cebuli do lekko brązowego koloru. Zajmuje to zazwyczaj 15 minut. Następnie dodać czosnek i całość podsmażać jeszcze 3 minuty. Tłuszcz przecedzić przez sito, ochłodzić do temperatury ciała ludzkiego i mieszając dodawać schłodzony olej lniany. Całość przelać do zamykanego słoika i przechowywać w lodówcę.