Domowa kapusta kiszona

Składniki:

 

- 1 główka kapusty- około 2kg

- 2 marchweki

- 4 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka kminku

- 1 łyżeczka gorczycy

- 4 łyżki stołowe serwatki np. z kefiru

- 1-2 szklanek przegotowanej wody, tylko wtedy gdy kapusta jest sucha (zazwyczaj nie wymagane)

- 1 ząbek czosnku, niekoniecznie, opcjonalnie dla poprawienia smaku

 

Przepis podany jest na 1 główkę kapusty. Najlepiej kapustę ukisić w większej porcji, znakomicie się udaje w ilościach od 8 - 16 kg. 

 

Wykonanie:

 

Poszatkuj kapustę i marchewki, przełóż do emaliowanego naczynia i partiami wymieszaj z solą, kminkiem i gorczycą, dodaj ząbek czosnku. Całość ugniataj drewnianym tłuczkiem lub ręką, aż kapusta zwiotczeje i puści soki. Kiedy kapusta zmniejszy swoją objętość przełóż ją do kamionkowego naczynia dobrze ugniatając. Nakładaj tak by zostawić wolną przestrzeń w garnku 3 cm od górnej krawędzi. Kapusta podczas kiszenia będzie wydzielać soki, które przy niedostatecznym odstępie mogą się wylewać z garnka. W sytuacji gdy kapusta jest za sucha i podczas ugniatania nie wydziela wystarczającej ilości soku, zagotuj wodę, odmierz 1 szklankę, ostudź, zmieszaj z częścią soli, którą powinieneś dodać do kapusty i takim roztworem zalej poszatkowany produkt. Kapusta powinna kisić się w naczyniu kamionkowym 6-7 dni w temperaturze pokojowej. Po tym okresie przełóż ją do szklanych słoików, zakręć i wstaw do lodówki. Przechowywana w lodówce kapusta wytrzymuje nawet kilka miesięcy. Im starsza tym jest lepsza.