Soki

Żywienie dr Budwig obfituje w soki owocowo warzywne. 

Wszytski soki owocowo warzywne powinny być przygotowywane w wolnoobrotowych wyciskarkach ślimakowych. 

W ramach diety olejowo białkowej przeznaczonej dla chorych dr Budwig zalecała picie codziennie rano 1 szklanki soku z kiszonej kapusty. W niektórych publikacjach spotyka się zalecenia spożywania tego soku również wieczorem. Powienien to być sok wyciśnięty z kapusty a nie woda z kapusty. Sok jest szczególnie korzystny ze względu na wysoką zawartość korzystnej mikloflory bakteryjnej. Posiada również zdolność równoważenia pH krwi. Wiele osób chorych posiada pH krwi w dolnych granicach normy. Mimo wysokiej zawartości kwasów sok ma właściwości alkalizujące i powoduje wyrównanie tego parametru.

Picie świeżo wyciśniętych soków owocowo warzywnych w ciągu dnia jest przez dr Budwig szczególnie zalecane. W trakcie diety dr Budwig zaleca się  też łączenie soków owocowych ze zmielonym siemieniem lnianym. Należy pamiętać, że muszą to być soki owocowe, nigdy warzywne. Soki owocowe mają środowisko kwaśne w przeciwieństwie do zasadowego w sokach warzywnych. Środowisko kwaśne jest niezbędne by unieczynnić enzymy przeprowadzające cyjanogenezę.