Sylwetka dr Budwig

 

Johanna Budwig urodziła się 30 września 1908 roku, zmarła 19 maja 2003 roku. Doktoryzowała się z chemii i fizyki, by następnie pracować jako konsultantka dla Federalnego Instytutu Badań nad Tłuszczami. Była ekspertem od tłuszczów i leków w Ministerstwie Zdrowia (Federal Health Office). W tym czasie to od niej zależała akceptacja wielu leków przeciwnowotworowych, które wchodziły na rynek niemiecki. W 1955 roku i kolejnych latach studiowałą medycynę oraz naturopatię, by we właściwy i odpowiedzialny sposób służyć pomocą osobom chorym, które coraz częściej decydowały się zasięgnąć u niej konsultacji. Środowisko medyczne już wtedy nieprzychylnie nastawiało się do jej sukcesów w leczeniu chorych. Jak pisze dr Budwig: zrozumiała, że lepiej poradzi sobie z przeciwnikami jako absolwent uniwersytetu medycznego, a nie tylko jako naukowiec. Uznana jest za jeden z największych autorytetów na świecie w dziedzinie tłuszczów i olejów. Jako pierwsza dokonała klasyfikacji  kwasów tłuszczowych zgodnie z ich składem. Rozwinęła przy użyciu metody chromatografii bibułowej sposób analizy tłuszczów, który następnie opublikowała. W czasie, gdy jej badania dały możliwość wykrycia kwasu linolowego i linolenowego kierowała pracą 16 doktorantów, którzy wspierali jej wysiłki. Przeprowadziła szczegółowe badania efektów, jakie wywołują uwodornione tłuszcze trans na zdrowie człowieka i doszła do wniosku, że są one bardzo szkodliwe. Jednocześnie odkryła lecznicze właściwości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych na choroby zwyrodnieniowe, włącznie z chorobami nowotworowymi.

Dr Budwig do swoich pacjentów miała podejście holistyczne. Widziała ciało i fizyczność pacjenta zawsze w połączeniu z duszą i szeroko rozumianą psyche. Każdy pacjent przez pierwsze pół godziny podczas 2,5-3 godzinnej wizyty u dr Budwig, opowiadał o sobie. Po tym czasie dr Budwig umiała ocenić jego przyzywczajenia i uwarunkowania życiowe. Często rozpoznawała problemy emocjonalne pacjentów i zawsze starała się je rozwiązać, ponieważ w wielu przypadkach decydowało to o powodzeniu kuracji.

Przeprowadziła szczegółowe badania nad wysoko przetworzonymi tłuszczami roślinnymi i wykazała ich szkodliwe działanie na zdrowie człowieka. Te odkrycia powiązała z chorobami zwyrodnieniowymi i nowotworowymi u ludzi. Swoje stanowisko przedstawiała w wielu rozprawach naukowych udowadniając szkodliwość tłuszczów trans na zdrowie ludzi.

 

Dr Budwig jest autorką licznych książek – wśród nich znajdują się takie tytuły jak: „Cancer - The Problem and The Solution”, „Das Fettsyndrom [The Fat Syndrome]: dyskusja o związkach między tłuszczami a chorobami serca i płuc, takimi jak nowotwór”, „Krebs, ein Fettproblem [Cancer - Fat problem]”: prawidłowy wybór i spożycie tłuszczów, „Der Tod des Tumors [The Death of the Tumor]”. Jest także autorką licznych badań i rozpraw naukowych, w których przedstawia rezultaty krytycznego podejścia do kwasów tłuszczowych wielonienasyconych i toksycznych efektów wywoływanych przez kwasy „trans”, uwodornione i nasycone na zdrowie (wszystkie jej książki zostały przetłumaczone na wiele języków).

 

Trzy z jej prac: " Flax Oil As A True Aid Against Arthritis, Heart Infarction, Cancer, And Other Diseases" , "The Oil Protein Diet Cookbook" i wyżej wymienione "Cancer - The Problem and The Solution" zostały przetłumaczone na język angielski.

 

 Od młodzieńczych lat swojego życia wykazywała troskę o ludzi i poświęciła się pomocy drugiemu człowiekowi. Jako młoda dziewczyna wstąpiła do luterańskiego Instytutu Diakonis, gdzie świadczyła posługę osobom potrzebującym: chorym, biednym, samotnym matkom, kalekom i więźniom. Tutaj ukończyła szkolenie pielęgniarskie. Pomagając chorym i najuboższym zdała maturę i rozpoczęła studia na wydziale farmacji w Królewcu, a następnie w Munster, gdzie jej zainteresowania poszerzyły się o biologię, mikrobiologię, chemię i fizykę. Pierwszy dyplom uzyskała z farmacji, a następny z chemii. Kolejne stopnie naukowe doktora zdobyła właśnie z chemii i fizyki. Od jednego z jej uczniów wiadomo, że najtrudniej przyszło jej studiować medycynę. Wtedy już jako dojrzała kobieta otrzymywałą zarzuty ze strony lekarzy, że leczy ludzi a nie ma wykształcenia medycznego. Wypominano jej przynależność do średniego personelu medycznego przypominając jej pierwszy zawód pielęgniarki. Jednocześnie zazdroszczono jej wyników uzyskiwanych w leczeniu ciężko chorych na nowotwory. Podczas mojego spotkania z uczniem dr Budwig Lotharem Hirneise wspominał, że na 5 semestrze studiów medycznych doszło do poważnego konfliktu między dr Budwig a wykładowcami. Dr Budwig starała się przekonać nauczycieli do swoich poglądów, jednocześnie w trafny sposób obnażała niewłaściwy kierunek jakim poszła medycyna konwencjonalna w leczeniu chorób nowotworowych.

 

W swej pracy naukowej skupiła się na badaniu niezliczonych ilości próbek krwi osób zdrowych i chorych. Badała je pod względem zawartości poszczególnych frakcji tłuszczowych. Zauważyła, że choroby nowotworowe rozwijają się bardzo gwałtownie u osób, u których brakowała pewnych tłuszczów nienasyconych. Poszukując rozwiązań problemów chorych zaczęła suplementację oleju lnianego jako źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Zauważyła, że suplementacja ta przynosi nadzwyczaj korzystne efekty. Krew pacjentów jak i pobrane próbki krwi uzyskiwały właściwe cechy biochemiczne. Dopracowując metodę suplementacji kwasem alfa-linolenowym wykorzystała wiedzę prof. Otto Warburga, który twierdził, że przyczyną nowotworów komórek jest brak aktywności enzymu oddechowego, odpowiedzialnego za pozbawianie komórek tlenu. Jednym z aktywatorów enzymu oddechowego okazały się grupy tiolowe występujące miedzy innymi w nabiale, w którym zawarte są aminokwasy siarkowe. Grupy tiolowe zostały opisane w 1911 przez Thorstena Thunbergia, który już wtedy podejrzewał, że pewne grupy tłuszczów mogą znacznie poszerzyć działanie grup tiulowych. Dr Budwig była tym naukowcem, który po rozdzieleniu tłuszczów odkrył, że są to Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe a przede wszystkim kwas linolenowy. To odkrycie pozwoliło dr Budwig stworzyć dietę, która stała się lekarstwem na raka.

 

Dr Budwig miała uczniów, którzy współpracowali z nią w wielu krajach. Do późnej starości pracując z nimi prowadziła badania w zakresie leczenia licznych chorób,skupiając się przede wszystkim na chorobach nowotworowych. Swoje wyniki prezentowała na wielu konferencjach oraz w licznych publikacjach naukowych.

 

W sierpniu 2000 roku dr Johannę Budwig odwiedził dr Jenkins Lloyd wraz z dr Raymondem Hilu. Dr Budwig miała wtedy 92 lata. Z relacji dr Lloyda wynika, że dr Budwig była w bardzo dobrej kondycji fizycznej wskazującej na to, że z łatwością osiągnie 100 lub więcej lat. Niestety miała w domu wypadek, potknęła się i upadła i już nigdy potem nie odzyskała zdrowia. W tym czasie mimo sędziwego wieku była cały czas zaangażowana w swoją pracę. Jak relacjonuje dr Lloyd, podczas rozmowy była czujna i skupiona. Kiedy odpowiadała na jego pytania patrzyła mu prosto w oczy i mówiła w jasny i metodyczny sposób. Słuchacze uczestniczyli w rozmowie z głębokim zainteresowaniem. Dr Budwig opowiadała im swoją historię, ale również o niesamowitym polepszeniu stanu zdrowia, kiedy odkryła potężne lecznicze właściwości kwasów tłuszczowych, przyczyniających się do zwalczania i zapobiegania chorób cywilizacyjnych, w tym raka. Faktem jest, że przez około 50 lat z powodzeniem pomogła 2400 osobom z chorobą nowotworową i innymi dolegliwościami. Przez całe życie czuła, że jest na ziemi dla ludzi i musi zrobić coś dobrego dla ich zdrowia. Podczas rozmowy opowiadała o wielu przypadkach chorych z różnych części świata. Przychodzili do niej także osobyz znajdujące się w bardzo ciężkim stanie. Opiekowała się nimi i leczyła stosując przede wszystkim olej lniany połączony z twarogiem. Wspominała, że do tej diety należy stosować głównie żywność ekologiczną. Dodatkowo trzeba też ćwiczyć, dużo przebywać na świeżym powietrzu oraz używać uzdrawiającej mocy słońca, szczególnie w tych „beznadziejnych” przypadkach, które czasem wykazywały poprawę już w ciągu kilku dni.

 

Dr Budwig opowiadała o swoich odkryciach w laboratorium. Odkryła, że pacjenci chorzy na raka zwykle mają "dziwną zielono-żółtą substancję" zastępującą hemoglobinę we krwi. Zdała sobie sprawę, że to odkrycie niewątpliwie wyjaśnia, dlaczego chorzy na raka są tak często słabi i cierpią na anemię. Dr Budwig odkryła również, że krew pochodząca od osób zdrowych zawiera znacznie większy poziom Omega-3 i innych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych niż próbki krwi pobrane od osoby chorej. Kiedy mówiła o tłuszczach uwodornionych miała na myśli oleje spożywcze sprzedawane zwykle w sklepach. Są to w większości oleje wyekstrahowane za pomocą wysokiej temperatury i z wykorzystaniem związków chemicznych z kukurydzy, słonecznika i innych roślin. Nie są one jednak aktywne biologicznie, dlatego nazywane są "martwymi olejami". Odpowiedzialne są za pogorszenie stanu zdrowai u osób, które regularnie je spożywają. Te martwe tłuszcze mogą przeleżeć w nienaruszonym stanie nawet 20 lat, mimo że producenci nie piszą tego na etykietach. Takie oleje po spożyciu wbudowują się do naszych błon komórkowych (gdzie powinien być cholesterol) i niszczą przepuszczalność tych struktur. Komórkom zaczyna brakować tlenu, w efekcie czego zaczynają się dusić.

 

Dr Budwig w trakcie swojego życia miała nieustający konflikt z przemysłem farmaceutycznym. Niezłomny charakter nie pozwolił jej poddać się w tej nierównej walce. Była bardzo odważną, dążącą do celu kobietą. Swoją osobą niewątpliwie wzbudzała szacunek wśród uczniów i współpracowników, ale też wśród przeciwników. Walkę z przemysłem farmaceutycznym tłumaczyła tym, że skupia się on na leczeniu objawów, a nie przyczyn chorób nowotworowych. Sprzeciwiała się traktowaniu leczenia nowotworów metodami, które tylko hamują wzrost guza, co według niej było niewłaściwym podejściem.

 

Organizowała liczne konferencje zdrowia, z których Centralny Komitet Badań Raka nie był zadowolony. Jej liczne i zdecydowane wystąpienia i wypowiedzi doprowadziły ostatecznie do procesów sądowych wytoczonych przeciwko niej przez oficjalne instytucje.

 

Sądy po rozpatrzeniu dowodów obu stron zawsze stwierdzały, że nie są to dowody obciążające dr Budwig. W aktach sądowych napisano: "Dokumenty i zapisy dr Budwig wykazują jednoznacznie, że jej metody są skuteczne. Byłaby wielka afera w świecie naukowym, ponieważ opinia publiczna na pewno zawsze będzie wspierać dr Budwig".

 

 

Wierzyła, że jej praca i badania są bardzo ważne i za wszelką cenę dążyła do upublicznienia swoich wyników. Przemysł farmaceutyczny nie był zainteresowany rozpowszechnianiem jej osiągnięć, ponieważ nie można było na tym zarabiać wielkich pieniędzy.

 

Skierowała więc swoją wiedzę w kierunku ośrodków medycyny alternatywnej, które mogłyby kontynuować nauczanie o jej diecie białkowo- tłuszczowej. Miała uczniów i zwolenników w wielu krajach na całym świecie. Osobiście poznałem jej ucznia Lothara Hirneise mającego swój Ośrodek w Niemczech oraz dr Raymonda Hilu prowadzącego kilka Klinik w Europie, z wiodącą kliniką w południowej Hiszpanii. Lothar Hirneise wydał z dr Budwig 2 książki, a dr Raymond Hilu uzyskał od niej prawa do rozpowszechniania jej wiedzy na świecie. Dr Hilu utrzymywał bliskie kontakty z dr Budwig i nieustannie pogłębiał swoją wiedzę korzystając z jej badań. Wprowadzał metody dr Budwig w swojej klinice w Hiszpanii. Na cześć swojej nauczycielki i mentorki postanowił nazwać swoją klinikę „BUDWIG CENTER” (Centrum Budwig).

 

Dr Budwig zasługuje na pochwałę za swoje badania i cały świat powinien dowiedzieć się o jej odkryciu. Pomoc tak wielu chorym i potrzebującym jest niesamowitym doświadczeniem, dlatego też warto zdobyć wiedzę o jej ważnych odkryciach. Wielu innych również promuje żywienie Budwig. Bill Henderson jest dobrze znanym badaczem nowotworów i jego sposób walki z rakiem zawiera wiele fragmentów z receptur dr Budwig. Chodzi tutaj przede wszystkim o wykorzystanie oleju lnianego. Oprócz licznych biuletynów napisał kilka książek, takich jak „Cancer-Free - Your guide to Gentle, Non-toxic Healing.”

 

 

Rak to nie wyrok śmierci. Na całym świecie jest wielu zwykłych ludzi, którzy wygrali walkę z rakiem stosując dietę dr Budwig. Rak jest jednak ogromnym wrogiem i wymaga ścisłej dyscypliny oraz dokładnej znajomość metody dr Budwig, aby wygrać z nim bitwę.