Pasta dr Budwig

Dr Budwig swoją dietę określiła jako dietę olejowo- białkową( „oil protein diet”- ang .,  „Öl-Eiweiß-Kost” - niem.). Olejową, ponieważ jej głównym składnikiem jest olej lniany i zawarte w nim kwasy tłuszczowe z grupy omega - 3. Białkową, ponieważ do diety dr Budwig wykorzystywany jest chudy twaróg z zawartością około 20% białka. Połączenie tych dwóch składników w diecie dr Budwig znane jest pod nazwą pasty dr Budwig. Pasta ta stała się charakterystycznym elementem rozpoznawczym tej diety.

Dr Budwig zaleca najwyższej jakości produkty mleczne, które są ekolgiczne i dystrybuowane przez specjalistyczne sklepy ze zdrową żywnością. W swojej diecie dopuszcza odtłuszczony twaróg, chude mleko, jogurt, kefir. Produkty mleczne są bogate w aminokwas L- cysteinę, która łączy się z niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT) zawartymi w oleju lnianym tworząc produkt bardzo silnie oddziałujący na organizm. 

Połączenie twarogu z olejem lnianym jest przełomem w stosowaniu żywienia u ludzi chorych przez wyżej opisane zależności. Było to możliwe dzięki odkryciu procesów oddechowych w komórce przez noblistę prof. Warburga oraz odkryciu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych przez dr Budwig. Dzięki połączeniu twarogu z olejem lnianym oraz innych składników diety można zapobiegać i odwracać wiele negatywnych objawów chorobowych. Wraz z dobrym pożywieniem wielu chorym powracją siły i chęci do życia, witalnośc oraz determinacja by odzyskać zdrowie.

Osoby stosujące dietę dr Budiwg powinny codzinnie spożywać duże ilości twarogu z olejem lnianym.

Pasta dr Budwig jest głównym daniem zalecanym w tym żywieniu. Składa się z podstawowych 2 produktów- oleju lnianego i odtłuszczonego twarogu oraz dodatków, które mogą podlegać modyfikacji. 

Podstawowa pasta dr Budwig

Składniki:

- 2-3 łyżki oleju lnianego

- około 125g odtłuszczonego twarogu

- 2-3 łyżki mleka lub jogurtu, kefiru. Ilość uzależniona jest od gęstości, która chcemy uzyskać

składniki dodatkowe w zależności od preferencji smakowych:

- w wersji na słodko: miód, wanilia, cynamon

- w wersji na ostro: czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir itp.

- w wersji z ziołami: bazylia, mięta, pokrzywa itp.

- wersja z orzechami: orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie

- wersja z owocami: ananas, banan, wiśnie, porzeczki

Wykonanie:


Do blendera o najmniejszej pojemności 500ml dodać 2-3 łyżki oleju lnianego, 2-3 łyżki kefiru, 2 szczypty kurkumy, 2 szczypty imbiru, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Dołożyć pierwszą porcję sera i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać następną porcję sera i podobnie miksować. Gotowy ser powinien być jednolity bez grudek, powinien przypominać serek homogenizowany.

Paście dr Budwig każdego dnia można nadawać nowy smak poprzez zastosowanie urozmaiconych dodatków w postaci różnych soków owocowych np. sok z żurawiny, rokitnika oraz miąższu różnych owoców np z dzikiej róży.