Produkty w diecie

 

Dr Budwig w swojej diecie zaleca wyłącznie produkty ekologiczne. Ma to szczególnie ogromne znaczenie dla zdrowia osób chorych. Stąd zakaz stosowania w diecie dr Budwig produktów wysoko przetworzonych zawierających tłuszcze trans, konserwanty, barwniki, wypełniacze, wzmacniacze smaku itp. Niestety informacja o tym zakazie nie jest szeroko znana. Wielu producentów np. oleju lnianego i innych produktów stosowanych w diecie dr Budwig nie posiadających produktów ekologicznych nie zamieszcza tej informacji.

 

W swojej książce "THE OIL-PROTEIN DIET" dr Budwig napisała:

„Moje doświadczenie w leczeniu pacjentów doprowadziło mnie do następujących wniosków: dziś już nie wystarczy, aby po prostu doradzać ludziom, by unikali szkodliwych tłuszczów i konserwantów chemicznych w żywności. Teraz, zamiast tego radzę im, by trzymali się tak blisko natury, jak to tylko możliwe przy wyborze tłuszczów, owoców, warzyw i zbóż” .

Produkty ekologiczne to najwyższej jakości produkty spożywcze, które produkowane są pod ścisłym nadzorem jednostki certyfikującej. Pochodzą więc z gospodarstw ekologicznych, w których stosuje się uprawy bez użycia produktów chemicznych. W rolnictwie ekologicznym używanie nawozów chemicznych i pestycydów syntetycznych jest całkowicie zabronione. Nad przestrzeganiem tych przepisów czuwa jednostka ceryfikująca przeprowadzając drobiazgowe kontrole i rozliczenia produkcji

Dieta dr Budwig zawiera wszystkie potrzebne i obecnie zalecane oraz promowane składniki odżywcze, które zostały uznane za kluczowe dla zdrowia człowieka.

 

Dr Budwig swoją dietę określiła jako dietę olejowo- białkową( „oil protein diet”- ang .,  „Öl-Eiweiß-Kost” - niem.). Olejową, ponieważ jej głównym składnikiem jest olej lniany i zawarte w nim kwasy tłuszczowe z grupy omega - 3. Białkową, ponieważ do diety dr Budwig wykorzystywany jest chudy twaróg z zawartością około 20% białka. Połączenie tych dwóch składników w diecie dr Budwig znane jest pod nazwą pasty dr Budwig. Pasta ta stała się charakterystycznym elementem rozpoznawczym tej diety.

 

 


Podstawowe produkty wykorzystywane w diecie dr Budwig:

 

Najważniejszym produktem o najmocniejszym działaniu w diecie dr Budwig jest siemię lniane. Z nasion siemienia lnianego wytwarzany jest olej lniany. Produkty te w diecie dr Budwig muszą pochodzić bezwzględnie z upraw ekologicznych.

Ekologiczny olej lniany ok. 4-8 łyżek dziennie ( używany wraz z serem do pasty dr Budwig

Oleolux – mieszanka oleju kokosowego i lnianego

Siemię lniane – 4-6 łyżek – mielone bezpośrednio przed spożyciem wraz z sokiem warzywnym lub owocowym

Linomel – gotowy produkt, który składa się z grubo zmielonego siemienia lnianego zalanego miodem rozpuszczonym w mleku

Ser biały odtłuszczony ok. 125 – 200 gramów dziennie

Sok z kiszonej kapusty (nie woda spod kapusty, ale sok wyciśnięty kiszonej kapusty, przygotowywany w wolnoobrotowych wyciskarkach ślimakowych) – 1 szklanka dziennie – zawsze rano

Olej kokosowy (wchodzi w skład oleoloxu) można też stosować oddzielnie

Surowe i gotowane warzywa

Kasze bezglutenowe (jaglana, gryczana) i płatki owsiane

Alkohole: wytrawny szampan, wytrawne czerwone wino

Dodatkowo: miód, świeżo wyciskany sok z marchwi – 1 szklanka, sok z papai – 1 szklanka, sok z ananasa – 1 szklanka, drożdże liofilizowane – 1 łyżka, surowe i suszone owoce, świeże i suszone zioła

Szczególnie zalecany jest sok z kiszonej kapusty, jedzenie surowej marchwi, rzodkiewki, papryki, surowych szparagów, kalafiora, kalarepy spożywanych w postaci sałatek z dressingiem olejowo serowym przed obiadem. Polecane są rónież orzechy włoskie, brazylijskie, które powinny być spożywane codziennie. Można z nich wykonywać sosy orzechowe i łączyć z wrzywami. Orzechy powinny być również używane do deserów. Dzieciom podawać daktyle, figi i rodzynki.


 

Produkty te użyte w diecie po połączeniu w różnych konfiguracjach, tworzą bardzo silne związki o szerokim oddziaływaniu na organizm człowieka!

Dr Budwig uzywała sprawdzonych i stosowanych od wieków produktów spożywczych. Przykładem jest tutaj siemię lniane. Siemię lniane jest wymieniane obok ostropestu i czarnuszki już w przekazach biblijnych. Ta roślina biblijna już przez swoją nazwę łacińską Linum Usitatissimum wskazuje na swą popularność i szerokie zastosowanie. Pierwsze formy uprawne lnu pojawiły się przed 7-8 tysiącami lat. Najstarsze znaleziska lnu wiążą go z kulturą Sumerów. Był to len oleisty, który był uprawiany także w Egipcie (czasy V Dynastii) i w Mezopotamii.