Przed dietą

Przed przystąpieniem do stosowania diety dr Budwig zalecane jest przejście etapu wstępnego, który podzielony jest na 3 warianty:

1. Wariant A powinien być stosowany przez najciężej chorych, którzy nie są w stanie przyswajać stałych pokarmów,

2. Wariant B jest przeznaczony dla osób ciężko chorych, które mogą przyjmować pokarm stały,

3. Wariant C kierowany jest do osób umiarkowanie chorych oraz zdrowych nie mających problemów z przyjmowaniem pokarmów.

 

Uwagi: Szczególną uwagę należy zwrócić na osoby wybierające wariant A, czyli te najciężej chore, które nie są w stanie przyjmować pokarmów stałych. Osoby te powinny pozostać na tym etapie nieraz nawet przez kilka dni do czasu, aż poprawi się im tolerancja pokarmowa na składniki diety. Zależy to od indywidualnej kondycji pacjenta, dlatego dr Budwig nazywa ten okres przejściowym. Pozostałe etapy mogą trwać bardzo krótko, nawet jeden dzień.

 

Wariant A

 

W tym okresie pacjent z noworem narządów przewodu pokarmowego (żołądek, trzustka, wątroba, woreczek żółciowy) wymaga, z racji nietolerancji pokarmowej, jak najłagodniejszego wprowadzenia do diety dr Budwig. Dysfunkcja któregoś z narządów trawiennych powoduje, że pokarm może być źle tolerowany, w szczególności chodzi tu o tłuszcze oraz białka należące do głównych składników tej diety. W tym okresie w/w narządy przygotowują się do właściwego funkcjonowania. Właściwe uregulowanie funkcji trawiennych jest niezbędnym warunkiem zastosowania diety.

 

W tym etapie dr Budwig zaleca przyjmowanie pokarmów w małych porcjach, dostarczanych choremu co godzinę. Wszystkie posiłki powinny być przygotowywane na świeżo. Konieczne jest wyprowadzanie chorego na powietrze, najlepiej w nasłonecznione miejsce. Jeśli nie ma takich możliwości wystarczy otworzyć szeroko okno i wystawić chorego na słońce. Wskazane jest, by osoby, które mogą samodzielnie poruszać się odbywały spacery na świeżym powietrzu w słońcu.

 

Jeden dzień diety z etapu A:

 

7:00   rozpoczęcie dnia i higiena osobista

7:30   szklanka napoju (herbata czarna, zielona lub owocowa)

8:00   1. porcja posiłku zalecanego dla etapu A

9:00   2. porcja posiłku zalecanego dla etapu A

9:30   werandowanie lub spacer

10:00   porcja świeżo wyciśniętego soku warzywnego

10:30   3. porcja posiłku  zalecanego dla etapu A

11:00   4. porcja posiłku zalecanego dla etapu A

11:30   werandowanie lub spacer

12:00   5. porcja posiłku zalecanego dla etapu A

12:30   werandowanie lub spacer

13:00   6. porcja posiłku zalecanego dla etapu A

13:30   herbata owocowa

14:00   7. porcja posiłku zalecanego dla etapu A

14:15   odpoczynek

15:00   8. porcja posiłku zalecanego dla etapu A

15:30   werandowanie lub spacer

16:00   9. porcja posiłku zalecanego dla etapu A

17:00   10. porcja posiłku zalecanego dla etapu A

17:30   szklanka napoju (herbata czarna, zielona lub owocowa)

18:00   11. porcja posiłku dla etapu A

18:30   werandowanie lub spacer

19:00   przygotowanie do snu

20:00   Gdy pacjent nie może zasnąć zastosować werandowanie lub spacer. Przed snem można podać lampkę czerwonego, wytrawnego, ekologicznego wina, o ile nie spowoduje to problemów trawiennych chorego

 

Gdy chory po porcji pożywienia z wariantu A nie będzie wykazywał objawów niestrawności (wymioty, obstrukcje) można przejść do wariantu B.

 W wariancie A stosujemy posiłek w postaci kleiku z owsianki, który składa się z:

- dużej łyżki linomelu,

- dużej łyżki płatków owsianych,

- około 100 ml wody.

 

Jak przygotować?

Płatki owsiane zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Naczynie zdejmujemy z ognia. Do tak otrzymanego wywaru dodajemy dużą łyżkę linomelu i pozostawiamy na 10 minut. W tym czasie płatki i linomel napęcznieją. Tak otrzymaną masę przecieramy przez sitko. Choremu podajemy jedynie substancję, która została przetarta i przeszła przez sitko. Pozostałe na sitku elementy stałe nie nadają się do spożycia przez chorego będącego w wariancie A etapu przejściowego. Osoba taka może tylko spożywać płynne i półpłynne pożywienie.

Choremu podajemy tyle pożywienia z porcji ile jest w stanie zjeść. Porcja jest bardzo mała, dobrze więc gdyby w całości została zjedzona przez chorego.

 

Uwaga: Linomel jest to siemię lniane połączone z mlekiem w proszku i miodem. W celu zastąpienia linomelu należy przed samym dodaniem zmielić w młynku do kawy na grubo łyżkę siemienia lnianego i zalać łyżeczką miodu rozpuszczonego w mleku.

 Jeżeli wariant A przeciąga się i chory nie odzyskuje właściwych funkcji trawiennych należy urozmaicić żywienie przez dodanie do rannych i południowych posiłków wytrawnego szampana lub świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, wiśni, czarnej porzeczki lub jagód. Są to zazwyczaj niewielkie ilości- od 1 do 3 łyżek. Takie dodatki poprawiają smak potraw i wnoszą do pożywienia dodatkowe substancje odżywcze. Wskazane jest też, by sok z wymienionego wyżej owocu wymieszać zawsze z identyczną ilością soku z winogron i dopiero dodać do przygotowanego kleiku. Według dr Budwig przygotowane w ten sposób soki są dobrze przyswajane przez osoby bardzo chore i pomagają odzyskać im energię.

 

Wariant B

 

W tym okresie przejściowym chory powinien przyswajać już pokarm stały, który nie powinien powodować wymiotów ani biegunek. Narządy trawienne wewnętrzne powinny we właściwy sposób tolerować tłuszcze i białka.

 

W wariancie B chory przyjmuje posiłki podobnie jak w wariancie A, ugotowane z płatków owsianych i linomelu z tą różnicą, że pokarm nie jest już przecierany przez sito oraz jest przyjmowany 3 razy dzienne w większej ilości. Ilość ta musi być akceptowana przez chorego. Pokarm powinien być przyjmowany z apetytem i chory nie powinien być zmuszany do posiłków. Posiłki zazwyczaj stanowią objętość około 250-500 ml (1-2 szklanki).

 

 

Jeden dzień diety z etapu B

 

7:00   rozpoczęcie dnia i higiena osobista

7:30   szklanka napoju (herbata czarna, zielona lub owocowa)

8:00   1. porcja posiłku zalecanego dla etapu B

9:00   werandowanie lub spacer

10:00   porcja świeżo wyciśniętego soku warzywnego

11:00    werandowanie lub spacer

12:30   szklanka herbaty owocowej

13:00   2. porcja posiłku zalecanego dla etapu B

15:00   werandowanie lub spacer

17:30   szklanka herbaty ziołowej

18:00   3. porcja posiłku zalecanego dla etapu B

18:30   werandowanie lub spacer

19:00   przygotowanie do snu

20:00   Gdy pacjent nie może zasnąć zastosować werandowanie lub spacer, przed snem można podać lampkę czerwonego, wytrawnego, ekologicznego wina, o ile nie spowoduje to problemów trawiennych chorego

 

Gdy chory po porcji pożywienia z wariantu B nie skarży się na problemy trawienne może przejść do wariantu C.

 W wariancie B stosujemy posiłek w postaci owsianki, która składa się z:

- dużej łyżki linomelu,

- dużej łyżki płatków owsianych,

- około 100 ml wody.

 

Jak przygotować?

Płatki owsiane zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Naczynie zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę linomelu i pozostawiamy na 10 min.

Bezpośrednio po ugotowaniu podajemy choremu posiłek. Nie przecieramy potrawy przez sitko.

 

Uwaga: Linomel jest to siemię lniane połączone z mlekiem w proszku i miodem. W celu zastąpienia linomelu należy przed samym dodaniem zmielić w młynku do kawy na grubo łyżkę siemienia lnianego i zalać łyżeczką miodu rozpuszczonego w mleku.

  

Wariant C

 

Wariant C jest przeznaczony dla chorych, u których nie występują problemy z przyswajaniem pokarmu stałego oraz dla osób zdrowych, które dietę leczniczą dr Budwig stosują w celach profilaktycznych.

 

W tym okresie przejściowym chory powinien przyswajać już pokarm stały, który nie powinien powodować wymiotów ani biegunek. Narządy trawienne wewnętrzne powinny we właściwy sposób tolerować tłuszcze i białka.

 

W wariancie C stosuje się posiłki oparte na linomelu lub (w zastępstwie) mielonym siemieniu lnianym, które łączymy ze szklanką szampana i soku owocowego.

Wariant C etapu przejściowego trwa tylko jeden dzień. W trakcie tego dnia należy spożyć 250 g linomelu lub siemienia lnianego w 5 porcjach ( 5 x 50g, zazwyczaj są to 3 duże łyżki stołowe). Siemię lniane mielimy na świeżo, dodajemy do szklanki soku owocowego i pijemy, powoli mieszając w ustach ze śliną.

 

Jeden dzień diety z etapu C

 

7:00   rozpoczęcie dnia i higiena osobista

7:30   szklanka napoju (herbata czarna, zielona lub owocowa)

8:00   1. porcja posiłku składającego się z linomelu rozmieszanego w szklance szampana

9:00   werandowanie lub spacer

10:00   porcja świeżo wyciśniętego soku warzywnego

11:00  2. porcja posiłku składającego się z linomelu rozmieszanego w szklance soku owocowego 

11:30   werandowanie lub spacer

12:30   szklanka herbaty owocowej

13:00   3. porcja posiłku składająca się z linomelu rozmieszanego w szklance soku owocowego 

13:30   krótka drzemka

15:00   4. porcja posiłku składająca się z linomelu rozmieszanego w szklance soku owocowego

15:30   werandowanie lub spacer

17:30   szklanka herbaty ziołowej

18:00   5. porcja posiłku składająca się z linomelu rozmieszanego w szklance soku owocowego

18:30   werandowanie lub spacer

19:00   przygotowanie do snu

20:00   Gdy pacjent nie może zasnąć zastosować werandowanie lub spacer, przed snem można podać lampkę czerwonego, wytrawnego, ekologicznego wina, o ile nie spowoduje to problemów trawiennych chorego

 

Po zakończeniu tego etapu chory może przejść do stosowania diety dr Budwig w pełnym zakresie.

 

W wariancie C stosujemy posiłek w postaci linomelu lub zmielonego na swieżo siemienia lnianego połączonego z szampanem i sokami owocowymi. Uwaga! Muszą to być koniecznie soki owocowe a nie warzywne, ze względu na to, że zmielone siemie lniane musi mieć środowisko kwaśne. W sokach warzywnych zwykle jest środowisko zasadowe.

 

W wariancie C stosujemy posiłki:

-3 duże łyżki linomelu lub mielonego siemienia lnianego z miodem,

- szklanka szampana lub soku owocowego.

 

Uwaga: Linomel jest to siemię lniane połączone z mlekiem w proszku i miodem. W celu zastąpienia linomelu należy przed samym posiłkiem zmielić w młynku do kawy na grubo łyżkę siemienia lnianego i zalać łyżeczką miodu rozpuszczonego w mleku.