Dieta dr Budwig w zarysie

 

Dieta dr Budwig jest przede wszystkim dietą przeciwnowotworową. Jednak jak napisała sama dr Budwig proponowane przez nią zasady żywienia i higieny mają szerokie działanie zdrowotne, gydż dieta ta jest skuteczna także w wielu schorzeniach, gdzie nowotwór nie występuje.

 

Wymienię  tutaj tylko niektóre jednostki chorobowe w których dieta ta jest wyjątkowo pomocna: choroby naczyniowe, otłuszczenie  wątroby, choroby dermatologiczne, stwardnienie rozsiane, schorzenia wieku starczego, choroby przewodu pokarmowego, pasożyty człowieka - w tym  grzybice, itp.

 

W swoich publikacjach dr Budwig wymienia 50 różnych chorób cywilizacyjnych, w których jej metoda leczenia jest skuteczna. Przez 50 lat z powodzeniem pomogła ponad 2400 osobom z chorobą nowotworową i innymi chorobami. Całe życie czuła, że jest na ziemi dla ludzi i musi zrobić coś dobrego dla ich zdrowia.

 Pasta dr Budwig

 

Dr Budwig swoją dietę określiła jako dietę olejowo-białkową( „oil protein diet”- ang .,  „Öl-Eiweiß-Kost” - niem.). Olejową, ponieważ jej głównym składnikiem jest olej lniany i zawarte w nim kwasy tłuszczowe z grupy omega - 3. Białkową, ponieważ do diety dr Budwig wykorzystywany jest chudy twaróg z zawartością około 20% białka. Połączenie tych dwóch składników w diecie dr Budwig znane jest pod nazwą pasty dr Budwig. Pasta ta stała się charakterystycznym elementem rozpoznawczym tej diety.

 

Niestety kojarzenie tej diety wyłącznie z serkiem i olejem lnianym powoduje, że nie zawsze jest ona doceniana. Wynika to z tego, że znajomość tej diety jest w wielu przypadkach bardzo powierzchowna. W Polsce brakuje bowiem publikacji, która byłaby wiarygodnym źródłem rzetelnej wiedzy pozwalającej wyjaśnić mechanizmy oddziaływania diety dr Budwig oraz pozwalającej na jej praktycznie wykorzystanie.

 

Mimo, iż w Niemczech i Stanach Zjednoczonych wydano wiele książek na temat diety dr Budwig, nie ma jednej kompleksowej publikacji, po przeczytaniu której można całkowicie poznać tę dietę i  zastosować ją w praktyce. Wiedzę na ten temat trzeba pozyskiwać z wielu źródeł, co dla osoby zainteresowanej jest dużym utrudnieniem.

 

Głównym celem tej strony jest stworzenie wiarygodnego źródła informacji, które pozwoli zapoznać się z wiedzą dr Budwig i nauczyć się stosować jej dietę w praktyce.

 

Dr Budwig, będąca wszechstronnie wykształconym naukowcem stworzyła, z połączenia wykorzystywanych na codzień produktów spożywczych, dietę zawierającą szereg zróżnicowanych, silnie odziałujących na organizm substancji o działaniu prewencyjnym i leczniczym.

Produkty dr Budwig i dania z nich przygotowane nie są zwykłymi przepisami kulinarnymi. Dr Budwig korzystając ze swojego wszechstronnego wykształcenia umiała wykorzystać wiedzę tak, by łączyć ze sobą poszczególne produkty w taki sposób, aby ich oddziaływanie na organizm było pomocne w terapiach leczniczych. Z drugiej strony dr Budwig nigdy nie mówiła, że leczy serkiem i olejem. Takie traktowanie sprawy jest bardzo powierzchowne. Kwestia chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów jest zawsze bardzo złożona. Dr Budwig do swoich pacjentów miała podejście holistyczne. Widziała ich ciało i fizyczność tylko w połączeniu z duszą i szeroko rozumianą psyche. Pierwszym etapem jej terapii zawsze był wywiad z pacjentem, aby na jego podstawie poznać indywidualne przyzyczajenia i potrzeby każdej osoby. Często rozpoznawała też jego problemy emocjonalne i zawsze starała się je rozwiązać, ponieważ w wielu przypadkach decydowało to o powodzeniu kuracji.

 

Podstawowe produkty wykorzystywane w diecie dr Budwig:

 

  • ekologiczny olej lniany: ok. 4-8 łyżek dziennie (używany wraz z serem do pasty dr Budwig oraz Oleoluxu – mieszanki oleju kokosowego i lnianego), 
  • siemię lniane: 4-6 łyżek – mielone bezpośrednio przed spożyciem wraz z sokiem warzywnym lub owocowym,
  • ser biały odtłuszczony: ok. 125 – 200 gram dziennie,
  • sok z kiszonej kapusty: ( sok wyciśnięty z kiszonej kapusty, przygotowywany w wolnoobrotowych wyciskarkach ślimakowych) – 1 szklanka dziennie (zawsze rano), 
  • olej kokosowy (wchodzi w skład oleoloxu) ,
  • miód,
  • świeżo wyciskany sok z marchwi: 1 szklanka,
  • sok z papai: 1 szklanka,
  • sok z ananasa: 1 szklanka,
  • drożdże liofilizowane: 1 łyżka,
  • surowe i suszone owoce,
  • surowe i gotowane warzywa,
  • kasze bezglutenowe (jaglana, gryczana),
  • płatki owsiane,
  • świeże i suszone zioła,
  • wytrawny szampan lub wytrawne czerwone wino.

 

Wyżej wymienione produkty użyte w diecie, po połączeniu w różnych konfiguracjach, tworzą bardzo silne związki o szerokim oddziaływaniu na organizm człowieka!

 

Dr Budwig podaje, że głównym celem jej diety jest polepszenie stanu zdrowia, co uzyskuje się poprzez dostarczenie organizmowi niezbędnych substancji odżywczych zawartych naturalnie w produktach spożywczych. W diecie zaleca się zatem produkty świeże, jak najmniej przetworzone, po to, by zachować ich właściwości i funkcje odżywcze składników w nich zawartych. 

 

WAŻNE !


Dr Budwig w swojej diecie zaleca wyłącznie produkty ekologiczne. Ma to szczególnie ogromne znaczenie dla zdrowia, stąd zakazuje się stosowania w diecie dr Budwig produktów wysoko przetworzonych zawierających tłuszcze trans, konserwanty, barwniki, wypełniacze, wzmacniacze smaku itp. Niestety informacja o tym zakazie nie jest rozpowszechniana i znana. Wielu producentów np. oleju lnianego i innych produktów stosowanych w diecie dr Budwig nie mających certyfikatów ekologicznych nie zamieszcza tej informacji.


 

W swojej książce "THE OIL-PROTEIN DIET"  dr Budwig napisała:

 „Moje doświadczenie w leczeniu pacjentów doprowadziło mnie do następujących wniosków: dziś już nie wystarczy, aby po prostu doradzać ludziom, by unikali szkodliwych tłuszczów i konserwantów chemicznych w żywności. Teraz, zamiast tego radzę im, by trzymali się tak blisko natury, jak to tylko możliwe przy wyborze tłuszczów, owoców, warzyw i zbóż” .

 Żywienie dr Budwig pomaga przywrócić równowagę w organizmie (homeostazę) już  na poziomie komórkowym, czego wynikiem ostatecznie powinno być poprawa stanu zdrowia.

 

Korzystne substancje

 

 Do substancji i produktów korzystnych, stosowanych w diecie dr Budwig zaliczamy:

  • kwas alfa-linolenowy – potocznie zwany omega-3, zawarty w oleju lnianym i nasionach siemienia lnianego, podstawowych składnikach tej diety, 
  • kiszonki i soki z tych kiszonek – dostarczają korzystną mikroflorę niezbędną do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego (bakterie fermentacji mlekowej),
  • antyoksydanty - zawarte w owocach, sokach i innych produktach użytych w diecie,
  • związki cyjanogenne - zawarte w siemieniu lnianym w postaci glikozydów cyjanogennych takich jak: linamaryna i lotaustralina, które uwalniają się tylko z rozdrobnionych i namoczonych nasion, dając wolny cyjanowodór, który w połączeniu z enzymem papainą zawartą w soku z papai ma silniejsze i szersze oddziaływanie niż te z gorzkich pestek moreli.

Aktywność papainy i związków cyjanogennych wzrasta, gdy następuje ich połączenie. Jest to przykład ich synergistycznego działania. 

  • aktywne enzymy z soków owocowych - sok z papai, ananasa i warzyw dostarcza aktywnych enzymów rozkładających otoczki białkowe komórek nowotworowych,
  • lignany - występujące w mielonym siemieniu lnianym. Spełniają one funkcje regulującą gospodarkę hormonalną m.in. estrogenową, co jest pomocne przy chorobach nowotworowych estrogenozależnych.
  • pastę z białego sera połączonego z olejem lnianym - pasta dr Budwig jest podstawowym produktem leczniczym diety i  jej głównym elementem rozpoznawczym. Dostarcza do organizmu zarówno niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z oleju lnianego oraz niezbędne aminokwasy, w szczególności L-cysteinę.

 

Dr Budwig po przeprowadzonych badaniach stwierdziła, że pasta poprzez konsystencję emulsji i unikalny skład zawierający wyjątkowe dwa składniki: cysteinę pochodzącą z sera i kwas tłuszczowy omega-3 z oleju lnianego, jest wyjątkowo dobrze metabolizowana przez organizm, przez co te kluczowe dla zdrowia składniki są efektywniej wchłaniane. Jest to ogromną zaletą diety, gdyż bardzo często się zdarza, że we współczesnych terapiach podawanie bardzo dużych dawek substancji czynnych nie jest jednoznaczne z ich właściwym przyswajaniem.

 

Wszystkie produkty użyte podczas stosowania diety dr Budwig  mają działanie przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybiczne, antyzapalne,  przeciwbólowe, detoksykacyjne i odkwaszające.

 

Dieta dr Budwig zawiera wszystkie potrzebne i obecnie zalecane oraz promowane składniki odżywcze, które zostały uznane za kluczowe dla zdrowia człowieka.

 

Jak wynika z powyższych informacji najważniejszym produktem o najsilniejszym działaniu w diecie dr Budwig jest siemię lniane. Z nasion siemienia lnianego wytwarzany jest olej lnianyProdukty te w diecie dr Budwig muszą pochodzić bezwzględnie z upraw ekologicznych.

 

Ekologia 

 

Produkty ekologiczne to najwyższej jakości produkty spożywcze, które produkowane są pod ścisłym nadzorem jednostki certyfikującej, przeprowadzającej drobiazgowe kontrole i rozliczające produkcję. Produkty te pochodzą więc z gospodarstw ekologicznych, w których stosuje się uprawy bez użycia wspomagających substancji chemicznych. W rolnictwie ekologicznym używanie nawozów chemicznych i pestycydów syntetycznych jest całkowicie zabronione.