Olej lniany- podstawowa wiedza

 

Dr Budwig spędziła całe swoje długie zawodowe życie wyjaśniając prostą prawdę kierowaną do świata: Jak bardzo niezbędnie nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym w połączeniu z wysokiej jakości białkiem występującym w serze pod postacią aminokwasu L-cysteiny, przeciwdziałają gromadzeniu się toksyn i trucizn we wszystkich tkankach człowieka. 

 


 

"Produkty do diety dr Budwig muszą pochodzić z ekologicznych upraw"


 

 

Siemię lniane wraz z olejem lnianym należą do głównych produktów zlecanych w diecie dr Budwig. Siemię lniane jest wymieniane obok ostropestu i czarnuszki już w przekazach biblijnych. Ta roślina biblijna już przez swoją nazwę łacińską Linum Usitatissimum wskazuje na swą popularność i szerokie zastosowanie. Pierwsze formy uprawne lnu pojawiły się przed 7-8 tysiącami lat. Najstarsze znaleziska lnu wiążą go z kulturą Sumerów. Był to len oleisty, który był uprawiany także w Egipcie (czasy V Dynastii) i w Mezopotamii.

 

Z nasion lnu powstaje olej lniany.Olej lniany jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej znaczących olejów roślinnych. Olej lniany zawiera ok. 60 % kwasu alfa linolenowego potocznie zwanego omega – 3. Znane  mi są  badania, które stwierdzają, że omega -3 może występować nawet w ilościach grubo przekraczających te wartość. badania-wejdź  Kwasy z grupy n-3 są bardzo ważne dla zdrowia człowieka. Jest to kwas tłuszczowy, którego organizm sam nie syntetyzuje i musi być dostarczany wraz z pożywieniem.

 

Kwas alfa linolenowy w swych przemianach metabolicznych w organizmie człowieka zostaje przekształcony do wielu bardzo korzystnych substancji, w tym m.in. do mini hormonów – prostaglandyn, które maja bardzo znaczący, korzystny  wpływ na organizm człowieka. Tym samy obecne w oleju lniany  Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe ( NNKT)  mają szerokie i korzystne działanie w profilaktyce zdrowotnej i są pomocne w wielu jednostkach chorobowych.

 

Organizm ludzki potrzebuje codziennie niewielkich ilości kwasów tłuszczowych z grupy omega -3 i omega – 6. Ważne jest, by kwasy te pochodziły ze świeżych produktów lub bardzo świeżych olejów roślinnych. Badania naukowe udowadniają, że jakość tych tłuszczów ma ogromne znaczenie dla zdrowia człowieka.Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe ( NNKT) w wyniku przemian w organizmie ulegają przekształceniom do minichormonów tak zwanych prostaglandyn. Ze spożytego świeżego oleju mogą powstać prostaglandyny, które są korzystne dla zdrowia ( np. rozszerzają naczynia, działają przeciwzapalne i przeciwnowotworowo). Całkiem inne prostaglandyny powstają z tłuszczów zepsutych – nieświeżych. Powstałe wtedy prostaglandyny są niekorzystne dla zdrowia. Mając to na uwadze można stwierdzić, że olej roślinny może być eliksirem dla zdrowia jak i związkiem bardzo obciążającym organizm, a nawet przyczyniającym się do chorób.  Wszystko zależy od jego jakości. 

 

Tłuszcze należą do produktów nietrwałych i łatwo psujących się. Wszystkie tłuszcze pod wpływem: tlenu, powietrza, wody, światła i temperatury, oraz enzymów znajdujących się w tkankach roślinnych i zwierzęcych, ulegają rozmaitym zmianom. Objęte są one ogólną nazwą “jełczenie” Główne procesy zachodzące podczas jełczenia tłuszczów to hydroliza i utlenianie zwane autooksydacją.

 

Oleje zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone, potocznie zwane omega 3 i omega 6 są najbardziej nietrwałymi tłuszczami. Czym więcej tych tłuszczów znajduje w oleju tym bardziej jest narażony jest na „zepsucie”. Olej lniany zawiera ponad 70 % tych tłuszczów

 

 


Od jakości tych tłuszczów zależy zdrowie człowieka.
NNKT są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu


 

Trzeba wiedzieć też, jakie mogą być skutki spożywania utlenionych tłuszczów i tłuszczów otrzymywanych w warunkach wysokoprzemysłowych. Kiedy dr Budwig mówiła o tłuszczach wysokoprzemysłowych miała na myśli oleje spożywcze sprzedawane w sklepach spożywczych. Są to w większości wyekstrahowane oleje z kukurydzy, słonecznika, i innych roślin,  za pomocą wysokiej temperatury i chemikaliów. Nie są one jednak aktywne biologicznie. Można je nazwać martwymi olejami powodującymi utratę zdrowia osób je spożywających. Te martwe tłuszcze mogą przeleżeć w nienaruszonym stanie nawet 20 lat, mimo że producenci nie piszą tego na etykietach. Takie oleje po spożyciu wbudowują się do naszych błon komórkowych (gdzie powinien być cholesterol) i niszczą przepuszczalność tych struktur. Komórkom zaczyna brakować tlenu w efekcie czego zaczynają się dusić.

 

 

 

L.p.

Nazwa

Wzór

Zawartość w %

1

laurynowy

C 12:0

0,007

2

mirystynowy

C 14:0

0,074

3

pentadekanowy

C 15:0

0,03

4

palmitynowy

C 16:0

6,891

5

margarynowy

C 17:0

0,076

6

stearynowy

C 18:0

5,126

7

arachidowy

C 20:0

0,425

8

behenowy

C 22:0

0,234

9

lignocerynowy

C 24:0

0,134

 

 

Suma nienasyconych

12,997

 

 

 

 

10

trans-oktadekenowy

C 18:1t

nd

11

trans-linolowy

C 18:2t

0,046

 

 

Suma trans

0,046

 

 

 

 

12

palmitoleinowy

C 16:1n7

0,108

13

oleinowy

C 18:1n7

0,755

14

ikozenowy

C 20:1n7

nd

15

palmitoleinowy

C 16:1n9

0,031

16

Oleinowy (omega 9)

C 18:1n9

20,147

17

eikozenowy

C 20:1n9

0,113

 

 

Suma jednonienasyconych

21,154

 

 

 

 

18

Linolowy (omega 6)

C 18:2n6

10,2

19

cytronellowy

C 20:2n6

0,006

 

 

Suma wielonienasyconych n6

10,206

 

 

 

 

21

Linolenowy (omega 3)

C 18:3n3

55,597

 

 

Suma wielonienasyconych n3

55,597

 

 

Kolorem czerwonym zaznaczyłem najbardziej interesujące nas NNKT i ich wartości. Tabela zawiera dane pochodzące z konkretnej partii oleju lnianego a więc mogą one ulegać zmianie w kolejnych partiach. Jak już pisałem wcześniej poziom najbardziej interesującego nas kwasu alfa linolenowego (omega 3) waha się w przedziale od 50-60. Wspominałem również, że znane mi są badania kiedy znacznie została przekroczona wartość 60%. Badania- wejdź

 

Jak kupować ?

 

Niestety większość ludzi nie zagłębia się w szczegółowe informacje na temat jakości spożywanego pożywienia i ulega ogólnej atmosferze reklam. Największą wiedze na temat jakości produktu ma personel sklepu, w którym kupowany jest produkt. To pracownicy sklepu odbierają od producenta przesyłki z produktami. Pracownik po staranności opakowania może rozpoznać dostawcę i stwierdzić – czy dba o produkt, po tym jak zapakowana jest przesyłka. Tutaj ważne jest czy do schłodzonych produktów używa opakowań termicznych, czy produkt wewnątrz ma obniżoną temperaturę, a więc czy użyty był w transporcie do schłodzenia suchy lód, czy przesyłka jest starannie zapakowana i gwarantuje właściwą dystrybucję od producenta do sklepu.

 

Jeżeli mogę radzić klientom niezorientowanym w ankanach wiedzy biochemicznej to powiem, że olej lniany powinien być wysokolinolenowy, tzn. zawierać przynajmniej blisko 60 %  omega 3, powinien być tłoczony na zimno oraz być nieczyszczony, nierafinowany, bezwzględnie świeży, bez dodatków ( w tym syntetycznych a nawet naturalnych dodatków witaminy E, często stosowanych jako konserwant przedłużający trwałość oleju). Czasem producenci dodają do oleju witaminę E, aby przeciwdziałać zbyt szybkiemu utlenieniu kwasów nienasyconych. Taki olej ma dłuższą trwałość, a zatem dla producenta większą wartość handlową jednak jego wartość biologiczna, aktywność chemiczna a zatem zdrowotna jest mniejsza.

 

Sprawdzajmy więc, czy olej zawiera związki dodatkowe - konserwujące i przedłużające jego trwałość i go nie kupujmy. Najlepsze oleje to takie z 2 miesięcznym okresem przydatności do spożycia, niektóre firmy przedłużają ten termin do 3 miesięcy stosując argumentacje, która nie znajduje uzasadnienia w wiedzy.  Olej nieczyszczony nie poddany filtracji ma więcej cząstek roślinnych i krótszą  trwałość ale jest bardziej aktywny biologicznie, jest więc lepszy. Oczyszczenie jednak z tych cząstek roślinnych przedłuża trwałość oleju lnianego . Trzymiesięczny termin przydatności do spożycia może więc być wskazówką, że olej jest filtrowany. Radzę nie kupować oleju lnianego stojącego na pólkach w sklepach a nawet aptekach. Olej lniany musi być przechowywany w postaci schłodzonej przez cały czas od daty wytworzenia.

 

Za świeżość olejów odpowiedzialna jest witamina E występująca w olejach w naturalnej postaci. Czynnikiem niszczącym tę witaminę jest przede wszystkim temperatura i dlatego obniżenie temperatury poniżej 10 stopni zapewnia warunki do jak najdłuższego zachowania witaminy E w formie niezmiennej. Dodatkowo niekorzystnie działa światło i powietrze. Olej powinien być sprzedawany w ciemniej szklanej butelce. 

 

Dobrze by firma, od której kupujemy olej okazała się certyfikatem HACCP, który powstaje na bazie zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz Dobrej Praktyki Higienicznej (GMP/GHP). Oraz by do każdej butelki był dołączony indywidualny certyfikat zawierający normy zakładowe.

 

Oleje wysyłane do klienta w formie przesyłki kurierskiej powinny znajdować się w pojemnikach izotermicznych. W upalne dni do opakowań powinien być dodany suchy lód w celu schłodzenia przesyłki w czasie transportu.

 

Powinniśmy znać odmianę lnu, którą używa w produkcji oleju wybrany przez nas producent. Najstarszą polską odmiana lnu oleistego jest odmiana Szafir. Jest to sprawdzona marka w długoletnim doświadczeniu. Obecnie na rynek wchodzą nowe odmiany, które różnią się nie tylko zawartością procentową oleju w nasionach ale i smakiem. Nowe odmiany wchodzące na rynek muszą być promowane, ponieważ nikt by z nich nie korzystał. Niestety nieraz są promowane za bardzo. Wielu odbiorców uznało len złocisty- jasny za lepszy, ponieważ kampanie reklamowe przekonały odbiorców, że złote odmiany są bardziej oleiste mają więcej lignanów itp.

 

Osobiście nie potwierdzam takich opinii. Znam badania poszczególnych partii produkowanego oleju z odmiany Szafir wykazujące się ponad 60-cio % zawartością kwasu alfa linolenowego- omega 3 .

 

Odmiany lnu złocistego są zazwyczaj używane do produkcji oleju lnianego, który charakteryzuje się bardziej łagodnym smakiem, niż olej z lnu tradycyjnego. W oleju tradycyjnym przeważa posmak rybi, natomiast niektóre odmiany lnu złocistego mają posmak orzechowo- sezamowy. Ten łagodniejszy smak jest zazwyczaj wynikiem obniżenia zawartości kwasu alfalinolowego o jakieś 5-7% w stosunku do odmian tradycyjnych.

 

 

Na szczególną uwagę zasługuje informacja dotycząca produktów ekologicznych stosowanych w diecie dr Budwig.

 


 Bezwzględnie olej lniany i siemię lniane stosowane w diecie dr Budwig muszą być produktem ekologicznym


 

 

Produkty ekologiczne są produkowane  z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej. Nasiona pochodzą z gospodarstw ekologicznych, w których do upraw nie stosuje się produktów chemicznych. W rolnictwie ekologicznym używanie nawozów chemicznych i pestycydów syntetycznych jest całkowicie zabronione. Nad przestrzeganiem tych przepisów czuwa jednostka certyfikująca przeprowadzająca drobiazgowe kontrole i rozliczenia produkcji.

 

Dieta dr Budwig jest dietą przeciwnowotworową. Dr Budwig dążyła do powstrzymania spożycia produktów przetworzonych a w ich miejsce wprowadzała wolne od nawozów chemicznych i pestycydów  syntetycznych produkty,  redukując kontakt osób chorych z tymi związkami.

 

Osobiście polecam według mnie najlepszeje oleje na polskim rynku z firmy:

1. Złoto Polskie sprzedawane wyłącznie z lodówek pod marką 10 stopniowe

www.sklep.zlotopolskie.pl

oraz oleje pochodzące z

2. Revitalen - produkty do diety dr Budwig

www.sklep.revitalen.pl